25 Haziran 2013 Salı

Japon Çeliği ve Kaliteli Bıçaklar

    Belki sizlerde duymuşsunuzdur, Japon çelikleri sonderece kalitelidir. Tabiki Samuray kılıçları ve benzeri kesici aletlerde Japonlar oldukça başarılı ve ileri teknolojiye sahiptirler. Sanayi devriminden sonra büyük millet ve devletler teknoloji yarışına giriştiler ve günümüz teknolojisini yüz küsür sene içerisinde inanılmaz boyutlara getirdiler. Tabiki bizlerde bu yarışın meyvelerini kullanmaya başladık.

   Belki biliyorsunuz çelik denilen maden demir madenine karıştırılan %4 lük karbon sayesinde elde ediliyor. Hem paslanmaya karşı oldukça dayanıklılık ve sertliği ile bugünkü teknolojinin vaz geçilmez madenlerinden biri durumunda. Ben burada bütün demir, karbon ve çelik teknolojisinin fizik bilimine göre açıklamasını yapmayacağım, fakat bıçak yada kesici aletler hakkında aklınızda bulunması gereken bilgiler vereceğim.

   Japonlar ve tabiki diğer milletler yüzyıllar önce demiri odun ateşi üzerinde ısıtarak ve döverek demiri çelik haline dönüştürmüşler fakat tabiki odun yandığında ortaya çıkan karbon demire geçerek çelik madenini elde etmeyi başarmışlar . Bu bilgi yüzyıldan biraz fazla bir zaman önce matematiksel hesaplanmaya başlamasıyla birlikte zaten gökdelenler ve ağır sanayiye geçiş başlamış oldu.

   Bugünün teknolojisinde belli standardlar belirlenmiş durumda Avrupa, Amerika ve Japonya kendine ait bazı standardlar ile çok çeşitli çelikler üretiyorlar.

   İster Japon ister Avrupa olsun kaliteli bir bıçak üreticisi arıyorsanız tabiki artık internet sayesinde kaliteli markalara ulaşmak mümkün. Japonların kullandığı çeliklerde genellikle  VG10 çeliği ismini duyarsınız. Eğer bir bıçağın üzerinde VG10 yazılı ise gerçekten kaliteli bir bıçağa ulaşmışsınız demektir. Ayrıca sertlik derecesi olarakta Rockwell C 60 bilgiside çok önemlidir. Sertlik derecesi 60 son derece yüksek bir sertlik derecedir.

  Ayrıca SG2 çeliği sertlik derecesi 62-63 HRC ile çok yüksek kalitede bir çeliktir. Bu özelliklere sahip bir bıçağa rahatlıkla 200 Euro ödeme yapmanız gerekebilir.

  Yine Japon üretimi Blue Paper Steel isimli çelik (fakat paslamaz değildir) 62-63 HRC sertlik derecesiyle mükemmel bir kesim kalitesi ve bileylemeden uzun süre kullanım imkanı sunar.

  Avrupa standardlarına bakacak olursak. X50 CRMo V15 standardlarıdır. Sertlik derecesi 56-58 HRC arasında değişir. Bu tabiki Japonların çeliklerine nazaran biraz daha düşük sertlikte olmasına rağmen kesinlikle yanılmamanızı tavsiye ederim. Çünkü benim kullandığım bıçaklarımdan biri X50 CRMo V15  diğer birtanesi Japon VG10 ve bir diğeri Türkiyemizin ünlü Sürmene bıçağıdır ki aylarca bileyleme gerektirmeden kullanabiliyoruz.

  Tabiki Damascus çeliğinide unutmamamız gerekiyor, Avrupada bile son derece popüler olan bu çelik Şam tarafından dünyaya yayılmış çok kaliteli bir çeliktir. Bin yıllık bir geçmişi olduğu zannediliyor, son derece dayanıklı, kırılmayan ve keskinliğini kaybetmeye bir çeliktir.

  Ayrıca bıçaklar hakkında bilmemiz gereken en önemli unsur, Hiçbir bıçak bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır. Çünkü bulaşık makinalarında kullanılan deterjanlar kimyasal madde olduğu için bıçağın çeliğine, sap bağlantı pinlerine oldukça zararlıdır.

  Bir bıçağın körlenmeden uzun süre kullanılabilmesi için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Birincisi masat kullamaktır. Evet hani kasaplar iki dakikada bir bıçağı masat ile bileylerler ya aynen o şekilde masat kullanımı mecburidir. Hatta uzmanlar her kullanıma başlarken üç sefer masat kullanılmasını mutlaka isterler. Bu sayede VG10 yada Avrupa çeliklerinden üretilmiş kaliteli bir bıçak günlük ev kullanımında 6 aydan fazla hiç körlenmeden kullanılabilir.

  İkinci önemli nokta ise bıçağı tahta tabla ile birlikte kullanmaktır. Bıçakları kemik kırmak yada kesmeye çalışmak için kullanmak son derece zararlıdır.

  Bileyleme hususunda benim tercihim sulu biley taşı kullanmaktır. Hem kolay bir yöntem hem bıçağı bozmayan bir yöntemdir. Motorlu biley taşları bıçağı aşırı taşladığı için birkaç sene içinde bıçağın şekli bozulacaktır. Ben ağzı çok bozulmamış bir bıçağı bileylemek için 1000 lik biley taşı kullanıyorum. Eğer jilet gibi keskin olmasını istenirse 3000 ve üzeri biley taşları kullanılmalıdır.
Tabiki bıçaklar bileylenirken mutlaka dikkat edilmesi gereken bir hususda bıçakların ağız kısmının kaç derecelik bir açı ile açıldığıdır. Çünkü Avrupa üretimi bıçaklar 20 derecelik, Japon üretimi bıçaklar 15 derecelik bir açı ile bileyleniyor.

1 yorum: